Offcanvas Section

Шаховски савез Републике Српске (ШСРС) је кровна спортска организација која окупља шаховске клубове на територији Републике Српске, те организује званична појединачна и екипна такмичења. ШСРС је одржавањем оснивачке Скупштине основан 8. октобра 1992. године у Банском двору у Бањалуци. ШСРС броји 42 члана/клуба.

  • Адреса: Младена Стојановића бр. 10, 78000 Бања Лука, РС – БиХ
  • Сајт: www.ssrepublikesrpske.com
  • Е-маил: sahovskisavezrs(@)gmail.com
  • Фацебоок: www.facebook.com/sahovskisavez
  • Инстаграм:
  • Телефон: (+387)051/317-851
  • ЈИБ: 4400972360000
  • Жиро рачун: 562-099-00002304-81 (НЛБ Банка А.Д. Бања Лука)
понедељак, септембар 20, 2021
НОВО: Почела Прва лига РС за 2021. годину !
Званични сајт Шаховског савеза Републике Српске www.ssrepublikesrpske.org

Прошло је мјесец дана откако је Основни суд у Бањој Луци донио рјешење о мом упису као лица одговорног за заступање и представљање Шаховског савеза Републике Српске. Сматрам да шаховска јавност треба да буде обавјештена о ономе што смо, моје колеге и ја, урадили или барем покушали да урадимо.

Најсиромашнији је извјештај о оном најважнијем - такмичарском дијелу. Са великим ентузијазмом ушли смо у припреме и преговоре, како би одржали сва такмичења из календара за 2020. годину, укључујући и она која нису одржана онда када је било предвиђено. У преговорима са домаћинима из «Града сунца» у Требињу, уз помоћ наших пријатеља из ШК «Требиње», успјели смо да, без обзира што је у питању пуна сезона, задржимо веома прихватљиве цијене и заказали Кадетско и омладинско првенство ШС РС за 10. јули. Такође су договорени изванредни услови за игру, али и спровођење свих мјера заштите од епидемије. Пар дана прије расписивања, услиједио је нови налет вируса Ковид19 и наши напори нису уродили плодом. Одустали смо и од расписивања конкурса за организацију Прве и Друге лиге Републике Српске, све док мјере прописане од Владе Републике Српске не омогуће одржавање ових манифестација.

У протеклих мјесец дана сам, у друштву неког од колега и сарадника, обишао десет шаховских клубова у Бањој Луци, Градишци, Поточанима, Приједору, Рибнику, Шипову и Српцу те обавио веома корисне разговоре са њиховим представницима. Такву праксу наставићемо и овог мјесеца. Канцеларија ШС РС даје пуну подршку у припреми документације и регистрацији новоформираног ШК «Крајишник».

Посебно користан био је радни састанак са начелником Одјељења за спорт града Бања Лука. Састанак је имао изузетан значај, прије свега због добијеног обећања да ће у веома кратком року бити ријешен проблем просторија Шаховског савеза Републике Српске.

Одржана је и 1. (електронска) сједница Извршног одбора, на којој су донесене многе важне одлуке за функционисање савеза, а учествовали су и дали пуни допринос сви чланови тог органа. Канцеларија ШС РС учинила је низ корака како би кадровске промјене у ШС РС биле спроведене у складу са законским прописима. (одлуке прочитајте овдје)

Овај извјештај протекао би у позитивном тону, да није оне мрачне стране. Практично од првог дана преузимања дужности суочен сам са агресивном кампањом коју спроводи бивши и смјењени в.д. секретара ШС РС, уз сарадњу, можда и налоге мени непознатих особа.

Није постојало мјесто гдје смо упутили допис, или отишли на састанак, на коме нас већ није затекао допис бившег в.д. секретара, у коме он «добронамјерно» упозорава да ми нисмо ти законити представници ШС РС. Да ће цијела ствар кренути лоше, увјерио сам се приликом првог састанка, на коме сам одмах пружио руку на његов предлог како би несугласице требало рјешавати компромисом и договором, а већ исте вечери од истог човјека на друштвеним мрежама и сајту видио подметање потпуно лажних слика о том разговору.

Теза коју заступа бивши в.д. секретара о томе како ја нисам лице овлаштено за заступање ШС РС, све до одлуке Окружног суда по жалби, велика је неистина. Тренутно у Регистру удружења Основног суда стоји моје име као особе за заступање и органи тог Суда одбили су да ми дају било какво додатно тумачење, сматрајући да је моје име уписано на рјешењу и изводу из регистра и да је то очигледно.

Под окриљем лажне приче о правоснажности, в.д. секретара почео је да буквално отима пошту намјењену ШС РС. На рјешење Основног суда у Бањој Луци Радован Грдинић је уложио жалбу и када је Суд послао жалбу ШС РС на изјашњење, допис суда је једноставно отет и да случајно нисмо дошли до сазнања да је допис упућен, пропустили би законски рок за изјашњење по жалби.

Потпуно неовлашћено пише се допис Полицијској управи, па се лажно представља њихов одговор, а потпуно сулудо дјелује јако изражен напор од стране више особа да се ја дискредитујем код начелника одјељења за спорт Бања Луке. Са којом идејом? Да ШС РС случајно не би добио просторије? Бићу искрен, мада ће то некоме звучати као увреда, али мени је то прилично болесно.

Упорно сам желио да избјегнем, али плашим се да нећу имати другог пута, осим да искористим законске мјере и спријечим да штеточине и даље руше Шаховски савез Републике Српске.

Увјерен да ћу убудуће имати прилику да пишем само о позитивним стварима, свим шахистима и пријатељима шаха жалим да буду пажљиви и стрпљиви, како би избјегли све замке које нам поставља ово вријеме епидемије.

Александар Ковач

Предсједник Шаховског савеза

Републике Српске

Повезане вијести:

Суд издао извод из регистра за ШС РС - Александар Ковач једино уписано овлашћено лице

Протекле седмице посјете још три шаховска клуба у Поточанима и Бањалуци

Радни састанак начелника Одјељења за спорт града Бањалука и предсједника ШС РС

Одлуке са 1. сједнице Извршног одбора ШС РС

Предсједник ШСРС Александар Ковач посјетио шаховске клубове у Градишци и Приједору

Предсједник ШСРС Александар Ковач посјетио шаховске клубове у Рибнику и Шипову

Суд донио рјешење о упису Александра Ковача за предсједника ШСРС

Најновији чланци на сајту ШСРС

0
Shares