Offcanvas Section

Шаховски савез Републике Српске (ШСРС) је кровна спортска организација која окупља шаховске клубове на територији Републике Српске, те организује званична појединачна и екипна такмичења. ШСРС је одржавањем оснивачке Скупштине основан 8. октобра 1992. године у Банском двору у Бањалуци. ШСРС броји 42 члана/клуба.

  • Адреса: Младена Стојановића бр. 10, 78000 Бања Лука, РС – БиХ
  • Сајт: www.ssrepublikesrpske.com
  • Е-маил: sahovskisavezrs(@)gmail.com
  • Фацебоок: www.facebook.com/sahovskisavez
  • Инстаграм:
  • Телефон: (+387)051/317-851
  • ЈИБ: 4400972360000
  • Жиро рачун: 562-099-00002304-81 (НЛБ Банка А.Д. Бања Лука)
четвртак, јул 25, 2024
Званични сајт Шаховског савеза Републике Српске www.ssrepublikesrpske.org

Завршена су шаховска такмичења у хотелу "Ривер" у Дворовима, а најбољима су уручени пехари, медаље, дипломе и новчане награде. У суботу су завршена мање бројна, самим тим  и краћа такмичења у фестивалској групи и конкуренцијама жена, омладинаца и кадета.

Побједник фестивалске групе је екипа ШК "Пензионер" из Бијељине, која је током цијелог турнира изједначену борбу водила са другом екипом ШК "Братунац".

У конкуренцији жена тријумфовала је екипа ШК "Рудар" из "Приједора", а  побједника је одлучио директан меч и минимална побједа против ШК "Херцеговац" из Билеће. Пријатно је изненадила Бојана Бојанић, побједом против првакиње Републике Српске Мирјане Попадић. Са три појединачне побједе, максимална је била и челна табла приједорског тима Јасна Шакотић.

Екипа ШК "9. јануар" из Фоче, потврдила је доминацију у омладинској конкуренцији, иако у некомплетном саставу. Посао овог пута није био нимало лак, а меч за титулу против бањалучког "Гамбита" од почетка до краја био је неизвјестан.

Међу кадетима, славили су млади шахисти домаћег ШК "Свети Георгије", захваљујући минималној побједи у мечу против прве екипе ШК "Светозар Глигорић".

Ипак, најквалитетније и најнеизвјесније борбе вођене су код сениора. Чак четири екипе дошле су у озбиљним саставима, са највишим амбицијама, а почасти су припале екипи ШК "Братунац", која је у директном дуелу у шестом колу савладала до тада водећег премијер-лигаша ШК "Јединство 1954" из Брчког. Трећи је био "Србац" док је овог пута без медаље због додатних критеријума остала екипа ОШК "9. јануар". Од појединачних резултата свакако треба издвојити изузетних 5,5 поена из 6 партија, велемајстора Мирољуба Лазића, челне табле ШК "Братунац".

**********

Последње, али не и најмање важно или занимљиво, било је 2. аматерско првенство Републике Српске. Учествовао је 61 такмичар, а многи шахисти дошли су специјално ради овог турнира и нису се покајали. Подијељен је наградни фонд од 1.600 КМ, распоређен на укупно 30 награда!

Почасти су припале омладинцу Драгану Станковићу из Котор Вароши, који је имао исти број поена (7,5), али и боље додатне критеријуме од Марка Стојановића. Управо је Стојановић побједом против ФИДЕ мајстора Миљковића у последњем колу, директно креирао врх табеле.

Награде најбољима уручили су поптредједник Скупштине ШС РС Ђорђе Стојановић и члан ИО Владо Стојановић.

Такмичење су беспрекорно водили Владо Стојановић и Немања Шипка, уз помоћ Роберта Тонковића.

Најновији чланци на сајту ШСРС

0
Shares