Offcanvas Section

Шаховски савез Републике Српске (ШСРС) је кровна спортска организација која окупља шаховске клубове на територији Републике Српске, те организује званична појединачна и екипна такмичења. ШСРС је одржавањем оснивачке Скупштине основан 8. октобра 1992. године у Банском двору у Бањалуци. ШСРС броји 42 члана/клуба.

  • Адреса: Младена Стојановића бр. 10, 78000 Бања Лука, РС – БиХ
  • Сајт: www.ssrepublikesrpske.com
  • Е-маил: sahovskisavezrs(@)gmail.com
  • Фацебоок: www.facebook.com/sahovskisavez
  • Инстаграм:
  • Телефон: (+387)051/317-851
  • ЈИБ: 4400972360000
  • Жиро рачун: 562-099-00002304-81 (НЛБ Банка А.Д. Бања Лука)
среда, октобар 20, 2021
НОВО: Почела Прва лига РС за 2021. годину !
Званични сајт Шаховског савеза Републике Српске www.ssrepublikesrpske.org

Пореска управа Министарства финансија, преко свог инспектора за контролу из Подручног центра Бања Лука, од 01. до 18. јуна извршила је пореску контролу Шаховског савеза Републике Српске. Према сазнањима, ово није била редовна контрола, већ је извршена по пријави анонимног лица, а са приличном сигурношћу претпоставља се да је пријава дјело претходног руководства ШС РС. Ваљда се очекивало да ће налаз инспекције бити доказ о разним недјелима и злоупотребама, те ће, према најавама које смо имали прилику да читамо, тужилаштво и полиција имати «пуне руке посла».

Као резултат контроле, 19. јуна урађен је записник на 8 страна број 06/1.02/0702-456.1-2870/2020, који је секретару ШС РС Миладину Гаврићу предат 22. јуна. Током контроле, Гаврић је сарађивао са инспекторима и у више наврата достављао тражену документацију, како из књиговодственог сервиса, тако и из архиве ШС РС. Контрола се односила на период од 1. маја 2015. до 30. априла 2020. године.

На прве двије странице Записника описане су ставке пословања на које се контрола односи, као и подаци о Шаховском савезу Републике Српске. У претпоследњем пасусу друге странице Записника, констатовано је слиједеће:

«У току самог поступка дошло је до измјене података, наиме рјешењем основног суда у Бања Луци број: F-1-146/07 од 17.06.2020. године одобрава се упис промјене у јединственом регистру удружења грађана код овог суда, промјена лица овлаштеног за заступање и представљање ШАХОВСКОГ САВЕЗА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ИЗ Бања Луке, према којем је лице овлаштено за заступање александар Ковач, предсједник Удружења, а брише се Радован Грдинић».

У одјељку «Налаз», од 3 – 6. стране Записника, анализирани су комплетни приходи и расходи ШС РС у периоду од наведених 5 година, према документацији која је достављена инспекцији. Направљен је табеларни приказ прихода и расхода остварених преко текућег рачуна, али исто тако и готовинских прихода и расхода. На крају извршене анализе, стоји закључак у вези књиговодственог евидентирања прихода:

«Пореском обвезнику је скренута пажња за убудуће, да се по основу готовинског прихода и трошкова вјеродостојна документација мора достављати књиговођи ради исправног евидентирања истих у пословним књигама, те да сам извјештај није довољан доказ о пословним промјенама».

Дакле, умјесто најављених кривичних дјела, лопова и затвора, од стране надлежног лица «скренута је пажња за убудуће».

На седмој страни Записника констатован је и највећи прекршај: Шаховски савез Републике у контролисаном периоду није вршио плаћање комуналне таксе, чији је износ на годишњем нивоу 360 КМ, те је издато решење да се изврши плаћање укупног износа од 1.987 КМ, у који је урачуната и затезна камата.

У оквиру контроле Пореске управе контролисане су и финансије везане за турнире «Словенско братство» у приоду од 2017 – 2019. године. Те финансије биле су предмет више текстова и инсинуација претходног руководства ШС РС. Ништа неочекивано, јер се увијек лакше бавити неутемељеним оптужбама, него ли, рецимо, скидањем блокаде с рачуна ШС РС или добијањем нових просторија. Међутим, шаховска јавност има право да зна тачне податке.

У 2017, првој години одржавања фестивала «Словенско братство», Влада Републике Српске пребацила је Шаховском савезу Републике Српске 14.000 КМ, од чега је намјенски потрошено 12.553 КМ, док је остатак средстава утрошен на редовне активности ШС РС.

Манифестација «Словенско братство» у 2017. години трајала је од 6 – 27. јуна, и за то вријеме организовано је 11 различитих екипних и појединачних турнира у Бањи Дворови, Требињу и Теслићу, на којима су, поред гостију из Русије, учествовали млади шахисти из Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе.

За превоз учесника потрошено је 4.750 КМ, пехаре, медаље и награде 2.424 КМ, пансиони за судије и службена лица плаћени су 2.009 КМ, а хонорари за иста лица 3.370 КМ.

У 2018, другој години одржавања турнира, Влада Републике Српске, преко три министарства, пребацила је Шаховском савезу Републике Српске 11.000 КМ, од чега је намјенски потрошено 8.122 КМ, док је остатак средстава утрошен на редовне активности ШС РС.

Манифестација «Словенско братство» у 2018. години трајала је од 15 – 28. јуна, и за то вријеме организовано је 8 различитих екипних и појединачних турнира у Бањи Дворови, Теслићу и Бањој Луци.

За превоз учесника потрошено је 1.260 КМ, пехаре, медаље и награде 3.155 КМ, пансиони за судије и службена лица плаћени су 907 КМ, а хонорари за иста лица 2.800 КМ.

У 2019, трећој години одржавања турнира, Влада Републике Српске, преко Министарства породице, омладине и спорта, пребацила је Шаховском савезу Републике Српске 7.000 КМ, од чега је 5.000 КМ отишло у блокаду рачуна ШС РС.

Преосталих 2.000 КМ подигнуто је готово два мјесеца послије одржавања манифестације, а тим износом нису могли бити подмирени ни основни трошкови, па су то урадили из приватних извора организатори манифестације.

Неизвјесност прилива средстава утицала је да фестивал у 2019. години буде знатно скроминији неко у претходне двије – одржана су свега 4 турнира у Бањи Дворови.

Сви ови подаци били су доступни делегатима Скупштине ШС РС у Бањи Дворови 15. марта ове године, а рачуни и извјештаји о утрошеним средствима презентирани су и инспекторима Пореске управе.

Овим подацима располагали су и аутори срамних текстова о истој теми, али у том моменту ваљда им је више одговарала крива слика, којом су хтјели поколебати шаховску јавност Републике Српске. Када су финансије у питању – истина може бити само једна.

Најновији чланци на сајту ШСРС

0
Shares