Offcanvas Section

Шаховски савез Републике Српске (ШСРС) је кровна спортска организација која окупља шаховске клубове на територији Републике Српске, те организује званична појединачна и екипна такмичења. ШСРС је одржавањем оснивачке Скупштине основан 8. октобра 1992. године у Банском двору у Бањалуци. ШСРС броји 42 члана/клуба.

 • Адреса: Младена Стојановића бр. 10, 78000 Бања Лука, РС – БиХ
 • Сајт: www.ssrepublikesrpske.com
 • Е-маил: sahovskisavezrs(@)gmail.com
 • Фацебоок: www.facebook.com/sahovskisavez
 • Инстаграм:
 • Телефон: (+387)051/317-851
 • ЈИБ: 4400972360000
 • Жиро рачун: 562-099-00002304-81 (НЛБ Банка А.Д. Бања Лука)
уторак, новембар 30, 2021
НОВО: Завршен 26. КУП РС и 3. Аматерско РС !
Званични сајт Шаховског савеза Републике Српске www.ssrepublikesrpske.org

Влада Републике Српске усвојила је нови Закон о спорту у јуну 2020. године, а са примјеном закона отпочело се 1. јануара 2021. године. Правилници који ближе уређују примјену новог Закона о спорту, усвајани су у мају и јуну 2021. године, а преостало је да се усвоје правилници који детаљно уређују стручни рад у спорту.

Према одредбама новог закона, прописано је да сви спортски савези, клубови и удружења морају свој правни статус ускладити за законом до краја 2021. године. Под тим се подразумијева: 

 • одржавање скупштине (на којој се доноси нови Статут), и упис те промјене код надлежног Суда 
 • упис (за оне који нису до сада били уписани) или упис промјена у спортски регистар, који води Министарство породице, омладине и спорта.

С обзиром да ова процедура није кратка (зависи од ажурности Суда и Министарства, али процјена је да траје и до два мјесеца), Шаховски савез Републике Српске позива шаховске клубове (који то нису), да што хитније одрже своје Скупштине и усвоје нови Статут клуба.

Како би клубовима олакшали посао, а захваљујући љубазности руководећих људи ШК "Рудар из Приједора и ШК "Дервента", који су прошли ову процедуру, као и искуствима из рада Основног суда у Бањој Луци, канцеларија ШС РС припремила је предлог Статута усклађеног са новим Законом о спорту, којег са минималним уношењем података могу користити сви клубови.

Предлог Статута можете преузети >>> ОВДЈЕ

За подношење комплетне документације суду потребну су:

 • допис суду за захтјевом за уношење промјена
 • записник са скупштине (5 примјерака)
 • одлука о усвајању Статута (5 примјерака)
 • Статут (5 примјерака)
 • доказ о уплати таксе од 150 КМ

Напомене:

 • уколико се на Скупштини клуба усвоји још нека измјена, коју Суд треба да упише (измјена назива или адресе, избор новог заступника и сл.) тада се плаћа већа такса у зависности од броја измјена;
 • у записнику са одржане Скупштине клуба, обавезно треба навести укупан број чланова Скупштине, као и број присутних делегата, како се може недвосмислено утврдити да је постојао кворум.

Завршавање ове процедуре је неопходно, јер од тренутка када Министарство то процијени и да налог савезима, ни један клуб који није извршио промјене, неће моћи да се такмичи, нити да аплицира за финансијска средства по пројектима или у локалним самоуправама.

За оне који желе да у потпуности буду упућени са правном регулативом у вези спорта у Републици Српској, у прилогу су линкови са којих могу преузети Закон о спорту и до сада усвојене правилнике у ПДФ формату (по хронолошком реду усвајања, онако како су објављени у "Службеном гласнику Републике Српске).

 1. Закон о спорту (бр. 79/2020, стране 1 - 25) >>> ОВДЈЕ
 2. Правилник о потупку утврђивања испуњености услова за обављање спортских дјелатности и активности (бр. 46/2021, стране 2 - 6) >>> ОВДЈЕ
 3. Правилник о здравственој заштити спортиста (бр. 47/2021, стране 8 - 9) >>> ОВДЈЕ
 4. Правилник о поступку уписа, садржају и начину вођења спортског регистра (број 55/2021, стране 14- 24) >>> ОВДЈЕ
 5. Правилник о категоризацији спортова, спортиста, спортских стручњака и стручњака у спорту (број 56/2021, стране 15 - 24) >>> ОВДЈЕ
 6. Правилник о условима и критеријумима за финансирање реализације програма којима се остварује општи интерес у области спорта (број 57/2021, стране 13 - 24) >>> ОВДЈЕ

Поред одржавања састанака са представницима клубова по регијама (неки од њих већ су одржани), Шаховски савез Републике Српске стоји на располагању свим клубовима за неопходну помоћ и консултације. 

Представника ШС РС Немању Шипку можете контактирати путем и-мејл адресе: sahovskisavezrs@gmail.com или телефона 065 966 933 (+вибер).

Најновији чланци на сајту ШСРС

0
Shares