Offcanvas Section

Шаховски савез Републике Српске (ШСРС) је кровна спортска организација која окупља шаховске клубове на територији Републике Српске, те организује званична појединачна и екипна такмичења. ШСРС је одржавањем оснивачке Скупштине основан 8. октобра 1992. године у Банском двору у Бањалуци. ШСРС броји 42 члана/клуба.

  • Адреса: Младена Стојановића бр. 10, 78000 Бања Лука, РС – БиХ
  • Сајт: www.ssrepublikesrpske.com
  • Е-маил: sahovskisavezrs(@)gmail.com
  • Фацебоок: www.facebook.com/sahovskisavez
  • Инстаграм:
  • Телефон: (+387)051/317-851
  • ЈИБ: 4400972360000
  • Жиро рачун: 562-099-00002304-81 (НЛБ Банка А.Д. Бања Лука)
четвртак, јул 25, 2024
Званични сајт Шаховског савеза Републике Српске www.ssrepublikesrpske.org

Претходног викедна у Неуму је, у техничкој организацији Шаховског савеза Херцег Босне, одржано 22. кадетско и омладинско првенство Босне и Херцеговине. Наступило је 116 младих шахиста из сва три савеза и из готово свих крајева Босне и Херцеговине.

Четвородневне борбе показале су да рекордан број учесника на недавно завршеном 29. кадетском и омладинском првенству Републике Српске уопште није случајан и да стручни рад у више шаховских школа у Српској даје све боље резултате. Коначан резултат показао је потпуну доминацију представника Републике Српске, који су у укупно 14 такмичарских категорија (7 код дјечака и 7 код дјевојчица) од могуће 42, освојили чак 10 златних, 10 сребрних и 5 бронзаних - укупно 25 медаља!

Представницима ШС Федерације БиХ припало је 14 медаља, неупоредиво мање сјајних - 4 златне, 3 сребрне и 5 бронзаних, док су представници ШС Херцег-Босне освојили 3 медаље - 1 сребрну и 2 бронзане.

Према очекивању, највише су се истакле школе које су и до сада освајале највише медаља, али посебно пријатно изненадили су представници ШК "Грамбит" из Бањалуке, који су са 6 представника освојили одличних 5 медаља (1 злато, 3 сребра и 1 бронза), као и једно 4. мјесто. Мањи број медаља, али по двије златне освојили су представници ШК "Светозар Глигорић" из Бијељине (2 злата и 1 сребро) и ОШК "9. јануар" из Фоче (2 злата и 2 бронзе), као и ШК "Свети Георгије" из Бијељине (по једно злато, сребро и бронза). Медаље су освајали и представници ШК "Невесиње" (злато), "Гамбит" са Пала (злато), "Мат" из Теслића (злато), "Велемајстор" из "Брчког (сребро), "Дворови" (сребро) и "Младост" из Теслића (бронза).

Посебно импресионира податак да ће од 24 мјеста предвиђених за представнике БиХ на свјетским и европским кадетским првенствима ове године, чак 17 припасти представницима Републике Српске. Ово такмичење заиста служи за понос свима онима који раде са младим шахистима Републике Српске.

У судијској екипи налазили су се и представници ШС РС - међународни судија Владо Стојановић и ФИДЕ судија Немања Шипка.

Најновији чланци на сајту ШСРС

0
Shares