Offcanvas Section

Шаховски савез Републике Српске (ШСРС) је кровна спортска организација која окупља шаховске клубове на територији Републике Српске, те организује званична појединачна и екипна такмичења. ШСРС је одржавањем оснивачке Скупштине основан 8. октобра 1992. године у Банском двору у Бањалуци. ШСРС броји 42 члана/клуба.

  • Адреса: Младена Стојановића бр. 10, 78000 Бања Лука, РС – БиХ
  • Сајт: www.ssrepublikesrpske.com
  • Е-маил: sahovskisavezrs(@)gmail.com
  • Фацебоок: www.facebook.com/sahovskisavez
  • Инстаграм:
  • Телефон: (+387)051/317-851
  • ЈИБ: 4400972360000
  • Жиро рачун: 562-099-00002304-81 (НЛБ Банка А.Д. Бања Лука)
среда, октобар 20, 2021
НОВО: Почела Прва лига РС за 2021. годину !
Званични сајт Шаховског савеза Републике Српске www.ssrepublikesrpske.org

Драги шаховски пријатељи, Божићни празници су, како то добри обичаји налажу, лијепа прилика да се поред најбољих жеља сумирају постигнути резултати у претходном периоду.

Подсјетићу вас да је прошло девет и по мјесеци откад ми је на скупштини у Дворовима указано повјерење и част да водим ШС РС, а тек шест и по мјесеци откад је Основни суд у Бањој Луци верификовао те одлуке. Практично, нешто више од шест мјесеци је период у коме се свело наше дјеловање у овој години, драстично отежано насталом ситуацијом усљед епидемије вируса КОВИД 19.

На самом почетку желим да кажем да сам поносан оним што смо до сада урадили. Вјероватно смо савез јединствен у Европи (можда и свијету), који је за кратко вријеме од нешто више од четири мјесеца успио да одржи сва такмичења из календара, па чак и уведе нова такмичења – Првенство Републике Српске у убрзаном и брзопотезном шаху. Послије паузе су одржана и појединачна првенства Републике Српске, или, како то моји сарадници воле да прикажу у бројевима, одржано је укупно седам такмичења са 31 различитим турниром.

Посебним успјехом сматрам што смо на свим такмичењима спровели у цјелости зацртане епидемиолошке мјере, те нисмо имали информација да је послије њих неко био заражен или осјетио посљедице наступа.

Посебно сам задовољан чињеницом да у Шаховском савезу Републике Српске постоји тим људи који свакодневно мисле и раде на томе да Савез буде бољи. Посебну захвалност дугујем члану ИО ШС РС Влади Стојановићу, који је неуморно радио да на сваком такмичењу одзив буде и изнад могућности, мом сараднику у области административних послова и организације те уређења веб-сајта Немањи Шипки, као и мом савјетнику Владимиру Шакотићу. Захвалан сам делегатима који су ме подржали у марту на Скупштини у Дворовима, као и члановима Изршног одбора ШС РС, са којима сам јако често био у контакту. Посебно хвала и шаховским пријатељима из Приједора, члану ИО ШС РС Ради Јаворићу, и предсједнику Скупштине ШС РС Николи Војводићу, који су организовали Женско првенство РС. Такође, хвала вриједним шаховским радницима из Требиња, на челу са Велимиром Реметићем, који су уложили напоре како би Омладинско и кадетско првенство РС било одржано на највишем нивоу. Хвала свима онима који су нас подржавали и који ће својим ангажманом у будућности допринијети новим успјесима ШС РС.

Веома значајну помоћ пружили су нам и државни органи. Прије пар мјесеци Министарство омладине и спорта донијело је рјешење којим је опредијелило средства за измирење комплетног пореског дуга насталог у посљедњој деценији. Очекујемо да средства одобрена рјешењем што прије буду уплаћена, како би пословање Шаховског савеза Републике Српске било олакшано, а отворена могућност да кроз спонзорске уговоре и пројекте знатно поправимо нашу финансијску ситуацију.

Посебно значајно за нас било је увођење туристичких ваучера од стране Министарства трговине и туризма. Изузетно је битан податак да су на такмичењима у организацији Шаховског савеза Републике Српке од августа до данас шахисти могли да користе ваучере, чиме су клубови и појединци имали значајну и слободно можемо рећи спасоносну уштеду финансијских средстава.

Битне кораке учинили смо у поступку добијања нових просторија и само су нас локални избори омели да то питање већ не буде ријешено.

О нашим резултатима мало би се знало, да нисмо имали велику подршку медија, на чему сам им неизмјерно захвалан. Посебно бих истакао «РМД продукцију» и њеног челног човјека Раду Мићевића, који је био вјерни пратилац скоро свих наших овогодишњих активности.

У 2021. години, поред понављања сличних резултата, очекује нас институционално јачање Шаховског савеза Републике Српске, прије свега кроз усклађивање са новим Законом о спорту, а то значи доношење новог Статута. У обавези смо да у периоду прилагођавања пружимо максималну савјетодавну помоћ нашим клубовима. Надам се да није нереално очекивати да се и неколико преосталих клубова, који су 2020. годину провели «по страни», интегришу у наше активности, јер сам увјерен да посао који радимо, транспарентност у нашем раду и добре намјере, заслужују и њихово повјерење.

Дозволите ми на крају да вам у име Шаховског савеза Републике Српске и у своје лично име пожелим срећне и пријатне Божићне празнике и да нам свима честитам 9. Јануар – Дан Републике Српске!

GENS UNA SUMUS! (ЈЕДАН СМО РОД!)

Александар Ковач

Предсједник Шаховског савеза

Републике Српске

Најновији чланци на сајту ШСРС

0
Shares